Γράφει ο Ιωάννης Λουλάκης, Γυναικολόγος

Η Κρυοπηξία  είναι μια εξαιρετική μέθοδος αντιμετώπισης της χρόνιας φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες που χρειάζονται κρυοπηξία  είχαν ένα ή περισσότερα παθολογικά Πάπ-τέστ  που οδήγησαν σε κολποσκόπηση και βιοψία.

Μελετώντας τον τράχηλο και τα αποτελέσματα της βιοψίας, θα αποφασίσουμε  ότι η κρυοπηξία είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι θεραπείας. Όλες οι θεραπείες είναι καλές  για ορισμένες καταστάσεις.

Η κρυοπηξία μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία όταν η νόσος είναι ήπια, όταν εμφανίζεται μόνο σε μια μικρή περιοχή του τραχήλου της μήτρας, και όταν όλη η φλεγμονώδης  περιοχή μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί με το κολποσκόπιο.

Πλεονεκτήματα

Είναι πολύ εύκολη και ασφαλής για την ασθενή. Δεν βλάπτει (αν και μπορεί να εμφανιστούν κράμπες) και δεν απαιτείται αναισθητικό. Διαρκει  σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα επηρεάσει άλλες δραστηριότητες όπως η εργασία ή το σχολείο, 15  λεπτά .  Δεν υπάρχει πιθανότητα βαριάς αιμορραγίας μετά. Σοβαροί τραυματισμοί ή επιπλοκές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Είναι γρήγορη, εύκολη και ασφαλής . Μπορεί να γίνει εύκολα στο ιατρείο ή στην κλινική με απλό και σχετικά φθηνό εξοπλισμό.

Είναι η λιγότερο δαπανηρή μορφή θεραπείας, αν και είναι εξίσου επιτυχημένη με τις ακριβότερες θεραπείες.

Η διαδικασία

Δεν πρέπει να εκτελείται κατά τη διάρκεια των ημερών της εμμηνορροϊκής περιόδου. Κάποιες κράμπες είναι συχνά αισθητές, έτσι ώστε η λήψη ιβουπροφαίνης (Brufen) εκ των προτέρων είναι καλή ιδέα. Η γυναίκα μπορεί να συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τον σύντροφό της ή από έναν στενό φίλο.
Αυτό γίνεται ακριβώς όπως η διαδικασία του τεστ παπανικολάου ή η κολποσκόπηση. Το κατάλληλο κρυόδιο επιλέγεται και προσαρτάται στο μηχάνημα. Το μηχάνημα αποτελείται από μια δεξαμενή αερίου που περιέχει νιτρικό άζωτο (ένα μη επικίνδυνο αέριο) και ένα «πράσινο πιστόλι» που συγκρατεί και ενεργοποιεί το κρυόδιο.
Το αέριο μειώνει τη θερμοκρασία του κρυοδίου στους 65-80 βαθμούς κάτω από το μηδέν .Το κρυόδιο εφαρμόζεται στον τράχηλο και αρχίζει το πάγωμα. Ο τράχηλος και το κρυόδιο αμέσως παγώνουν μαζί και αρχίζει να σχηματίζεται μια μπάλα πάγου.

Το πάγωμα διαρκεί για τρία λεπτά. Κατά τη διάρκεια της κατάψυξης οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται μια αίσθηση κρύου και ενδεχομένως κάποιες κράμπες. Δεν είναι συνήθως επώδυνη.

Μετά από πάγωμα τριών λεπτών το κρυόδιο αποψύχεται και αφαιρείται και ο τράχηλος αφήνεται να ξεπαγώσει για μερικά λεπτά. Ο κολποδιαστολέας μπορεί να αφαιρεθεί ή να αφεθεί στη θέση του (όπως επιθυμεί η γυναίκα) κατά τη διάρκεια του χρόνου απόψυξης.

Το πάγωμα στη συνέχεια επαναλαμβάνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Όταν τελειώσει το δεύτερο πάγωμα, αφαιρείται το κρυόδιο και ο κολποδιαστολέας και η ασθενής μπορεί να σηκωθεί, να ντυθεί και να φύγει. Μπορεί αμέσως μετά να κάνει όλες τις συνήθεις δραστηριότητες της, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, του σχολείου και της αναψυχής.

Έπειτα

Οι γυναίκες θα βιώσουν μια άφθονη έκκριση βλεννας για αρκετές εβδομάδες μετά από την κρυοπηξία. Για τις δέκα πρώτες μέρες πρέπει να φορούν μια σερβιέτα η  ένα ταμπόν  κατά τη διάρκεια της ημέρας εφ ‘όσον το αλλάζουν συχνά.

Η σεξουαλική επαφή αποφεύγεται για δέκα ημέρες. Μετά το δεκαήμερο συνιστάται η χρήση προφυλακτικού μέχρι να σταματήσουν  οι έντονες εκκρίσεις βλεννας.

Μετά τη διακοπή των εκκρίσεων, οι γυναίκες μπορούν να επαναλάβουν όλες τις συνήθεις σεξουαλικές δραστηριότητες που επιθυμούν. Μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή αντισύλληψης που επιθυμούν η και  να μείνουν έγκυες και να έχουν κανονικά ένα μωρό. Τα τέστ Παπανικολάου είναι οι πιο σημαντικές εξετάσεις  για την παρακολούθηση και για να βεβαιωθεί ότι η ασθένεια έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Τα τέστ Παπανικολάου  πρέπει να ξεκινήσουν τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, και στη συνέχεια να γίνονται κάθε έξι μήνες για τα επόμενα δύο χρόνια απο τη θεραπεία. Στη συνέχεια, τα τεστ θα πρέπει να είναι ετήσια για το υπόλοιπο της ζωής της.