Γράφει ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ουρολογικού Ιατρείου του Πολυιατρείου Animus εξιδεικευμένος στη Ρομποτική Χειρουργική Ογκολογία του Ουροποιητικού κος Κουκουρίκης Περικλής με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ουρολογική εβδομάδα (26 – 30 Σεπτεμβρίου) που φέτος είναι αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τι είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι καρκίνος που ξεκινά από τον βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης (ουροθήλιο), ονομάζεται και ουροθηλιακός καρκίνος. Aποτελείται από έναν ή περισσότερους όγκους, και μπορεί να έχει θηλωματώδη (θηλώματα) ή συμπαγή μορφή. Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

• Ο μη-μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι όγκος που αναπτύσσεται μόνο στον βλεννογόνο (εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης), δεν εμπλέκεται ο μυς της ουροδόχου κύστης και ο όγκος δεν εξαπλώνεται έξω από την κύστη

• Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι όγκος που εξαπλώνεται στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να επεκταθεί και έξω από αυτό καθώς και σε άλλα όργανα. Είναι ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καθυστέρηση.

Πόσο συχνός είναι;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως, ενώ πέφτει στην δέκατη θέση όταν λαμβάνονται υπόψη και τα δύο φύλα.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

 • Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου
 • Έκθεση στο χώρο εργασίας σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών, χρωμάτων, δέρματος και καουτσούκ
 • Ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου
 • Κυκλοφωσφαμίδη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο
 • Γενετικοί παράγοντες, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης ενώ άλλοι να μην αισθάνονται τίποτα απολύτως. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

 • Αίμα στα ούρα, ή αιματουρία
 • Συχνή και επείγουσα ανάγκη ούρησης
 • Πόνος όταν ουρείτε
 • Πόνος στην πλάτη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο κοινό σημάδι του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να το έχετε και να μην αισθάνεστε πόνο. Συχνά, δεν μπορείτε να δείτε αίμα στα ούρα σας και είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο (μικροσκοπική αιματουρία). Αν δείτε αίμα στα ούρα σας, μην το αγνοήσετε. Ακόμα κι αν το αίμα εξαφανιστεί, ενημερώστε το γιατρό σας.

Το αίμα στα ούρα δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα. Οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν εάν έχετε λοίμωξη ή λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος ή κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Οι εξετάσεις που συνήθως μας βοηθούν στη διάγνωση είναι:

 1. Κυτταρολογική ούρων (βρίσκουμε καρκινικά κύτταρα στα ούρα)
 2. Υπερηχογράφημα
 3. Κυστεοσκόπηση. Μέσα από την ουρήθρα εισάγουμε ένα λεπτό ειδικό εργαλείο (εύκαμπτο κυστεοσκόπιο) στην ουροδόχο κύστη και έτσι μπορούμε να δούμε αν υπάρχει όγκος, ένας ή περισσότεροι, σε ποιο σημείο και τι μέγεθος έχει.
 4. Αξονική τομογραφία

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Για τον μη-μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης η θεραπεία περιλαμβάνει την κυστεοσκοπική διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης που ακολουθείται από ενδοκυστική ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Για τον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης υπάρχουν δύο επιλογές για τη θεραπεία του:

 • Αφαίρεση κύστης (κυστεκτομή) με ή χωρίς χημειοθεραπεία
 • Χημειοθεραπεία με ακτινοβολία, επιπλέον της διουρηθρικής εκτομής

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον η σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική λόγω της απρόβλεπτης βιολογικής συμπεριφοράς του συγκεκριμένου όγκου και της τάσης του να υποτροπιάζει ή/και να εξελίσσεται.

Κουκουρίκης Περικλής